За період воєнного стану кількість підприємств-виробників продуктів тваринного походження, що має право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, збільшилась до 418, а це на 33 виробника більше, ніж було на кінець зими цього року. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.
Найбільше виросла кількість постачальників:
- молокопродуктів – на 11,
- рибопродуктів – на 6 та
- равликів і продуктів з них – на 5.
Серед експортерів продуктів, призначених для споживання людиною, найбільше підприємств, що виробляють:
- бджолиний мед – 72,
- молокопродукти – 40,
- рибопродукти – 32.
Серед експортерів продуктів, не призначених для споживання людиною, найбільше експортують до ЄС:
- пух і перо – 67,
- казеїн – 49 і
- шкірсировину – 46.
Нагадаємо, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом надає можливість українським виробникам значно розширювати ринки збуту. Початок російської агресії цей процес не зупинив, а завдяки скасуванню мит для українських товарів під час експорту до ЄС терміном на рік, починаючи з 4 червня 2022 року, активізував.