Україна та Румунія зміцнюють відносини у сфері імплементації Конвенції Еспо

У межах візиту в Румунію Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та Міністр захисту навколишнього середовища, вод і лісів Румунії Барна Танчос підписали Угоду про імплементацію Конвенції Еспо. – повідомляє Євроінтеграційний портал.

«Це надважливо, адже ми до цього йшли довгих 18 років. Угода розповсюджується на Карпатський регіон та спільні транскордонні річкові басейни, включаючи дельту Дунаю. Тож нарешті Україна та Румунія зможуть дійти згоди щодо виконання вимог Конвенції Еспо при будівництві каналу «Дунай-Чорне море» та інших спільних транскордонних проєктів», – наголосив Руслан Стрілець. 

За словами Міністра, Угода – це лише перший етап реалізації «Дорожньої карти», яку для України розробив Комітет з імплементації Конвенції. Далі потрібно ще виконати «домашнє завдання» та провести численні консультації з Румунією.

«Підписання угоди – це також і євроінтеграційний крок, адже вона забезпечить виконання міжнародних зобов’язань України та засвідчує нашу політичну волю і готовність співпрацювати за механізмами й процедурами, визначеними Конвенцією Еспо», – зауважив очільник Міндовкілля.

Над текстом Угоди команда Міндовкілля працювала разом з експертами європейського проєкту EU4Environment.

Довідково

Конвенція Еспо – міжнародна угода, ініційована Європейською економічною комісією ООН, яка набула чинності 1997 року. Конвенція була підписана у місті Еспо (Фінляндія) у 1991 році. Україна ратифікувала її в 1999 році. Згідно з документом, процедура оцінки впливу на довкілля потенційно небезпечних проєктів має проводитися не лише всередині держави, а й у суміжних країнах, які можуть бути порушені впливом цих об’єктів.