Результати року й стратегічні цілі системи Палат обговорили учасники Президії ТПП України

Результати року й стратегічні цілі системи Палат обговорили учасники Президії ТПП України

Президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов взяв участь у заключному цього року засіданні Президії ТПП України, яке відбулось 22 грудня.

Участь у роботі взяли президенти усіх регіональних палат і керівництво ТПП України. 

Учасників засідання привітали Блаженнійший Митрополит Епіфаній, Генеральний секретар ICC Джон Дентон, заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, координатор проектів ПРООН Владлен Сисун. 

Під час засідання Президії підвели перші підсумки 2022 року.  

«Минає 22-й. Вже майже рік, як в Україні триває жорстока терористична війна. Пишаюсь, що наша палатівська спільнота навчилась працювати в умовах війни, допомагати армії. Ми максимально оптимізували формати взаємодії з бізнесом, владою та партнерськими організаціями. Також відбувся перегляд затребуваних сервісів та їх співвідношення», – сказав Геннадій Чижиков, президент ТППУ. 

Головним завданням ТПП залишається сприяння експорту, який гальмується складною логістикою та зруйнованою інфраструктурою. Тісна взаємодія уряду й міжнародних партнерів для вирішення проблем бізнесу дозволила зберегти експортний потенціал України. 

 «За 10 місяців цього року експорт, який багато в чому є базисом нашої економіки, склав майже $37 млрд. Хоча це на третину менше, ніж за аналогічний період минулого року, але в чинних умовах це велике досягнення, яке стале можливе, зокрема, і через зусилля Палати», – зазначив Геннадій Чижиков.  

Система ТПП України є активним учасником процесу зближення українського бізнесу з європейськими партнерами. Президент ТПП України Геннадій Чижиков наголосив, що система палат зміцнює позиції як голос бізнесу у взаємодії з владою і вдячна за конструктивну комунікацію представникам влади.  

Пропозиції ТПП України стосовно вдосконалення законодавства на період воєнного стану, ініційовані регіональними ТПП та комітетами підприємців при ТПП, знаходять практичне врахування у підготовці урядових рішень та законодавчих актів. «Відкритість уряду, зокрема Міністерств економіки, міністерства енергетики та інфраструктури, суттєво впливають на вирішення проблем бізнесу».  

Подальша співпраця з міжнародними партнерами залишається важливим чинником підтримання функціонування економіки в умовах повномасштабної війни та післявоєнного відновлення. Основна діяльність, яка велась палатою протягом року, була націлена на допомогу Україні та українським компаніям, які зверталися до ТПП. Наприклад, ТПП забезпечила представленість інтересів українського бізнесу у 240 міжнародних заходах. 

Учасники засідання схвалили питання Порядку денного. Серед важливих рішень для діяльності палати: призначення нових представників ТПП, запровадження медіації у діяльності МКАС та МАК та плану роботи на наступний рік.