Звіт за підсумками Стратегічної сесії Запорізького кластера ІАМ

Звіт за підсумками Стратегічної сесії Запорізького кластера ІАМ

29 червня у рамках круглого столу: «Стійкість та відновлення України. Проєкти кластерної співпраці для Запорізького регіону» (захід проходив у приміщенні Запорізької торгово-промислової палати, а також онлайн) відбулась стратегічна сесія Запорізького кластера “Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування”.

Модератор – генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України, координатор руху «Індустрія 4.0 в Україні», виконавчий директор Українського кластерного альянсу Олександр Юрчак.

Захід реалізовано в рамках проєкту «Зміцнення позиції Запорізького кластеру ІАМ, відновлення та розвиток експортних можливостей членів кластеру та включення в міжнародні ланцюги доданої вартості».

У числі учасників – керівники промислових, агрокомпаній, представники обласних, міських органів влади, громади Запорізької області, освітяни, громадські  активісти, волонтери.

Пропонуємо всім учасникам сесії, партнерам, зацікавленим у розвитку Запорізького кластера ІАМ, підтримці і відновленні економічного потенціалу регіону ознайомитись зі Звітом. Адже документ акумулює як конкретну проблематику кластерної діяльності, так і формулює загальні виклики регіональної співпраці.

Ваші доповнення, пропозиції запрошуємо надсилати

на e-mail: oso@cci.zp.ua, тел. +38 (061) 233-11-72

ЗВІТ СТРАТЕГІЧНОЇ СЕСІЇ

Запорізького кластера ІАМ

29 червня 2023 р.

Загальний контекст регіональної співпраці. Необхідність якісних проєктів

Тема наявності якісних проєктів регіонального рівня від кластеру та їх подальшої інтеграції в регіональну програми розвитку від ОДА підіймається правлінням кластеру ще з кінця 2021, коли завершувався проект ClusteRISE. В 2022 р. в рамках Українського кластерного альянсу (далі – УКА) проблема генерації якісних проектних заявок вийшла на рівень всіх регіонів та кластерів. В грудні 2022 Ресурсні центри УКА розпочали процес розробки спільних проектів й представили52 проекти на форумі в Кошице, Словаччина. Серед цих проектів є декілька дотичних, або й прийнятих в Запорізькому кластері. Мова про проекти як розвиток DIH, створення Центру металообробки, інтернаціоналізація системних інтеграторів та розробників тощо. Натомість, їх доведення до детального опрацювання (ТЕО, план, бюджет…), регулярна подача від Запорізького кластеру, а також включення в регіональну програму ОВА чи в інші проекти та консорціуми, залишаються великим викликом для кластеру. Разом ці питання ввійшли в порядок денний сесії. Водночас, першочерговим завданням сесія розглянула живий обмін ключових учасників регіональної співпраці – представників ОВА, мерії, кластеру, Запорізької політехніки,  самих підприємців та промисловців. Їх консенсус в розумінні ключових завдань та викликів регіону є першим кроком до консолідації.

Головні результати обмінів

В результаті обмінів учасники сформулювали 10 ключових викликів регіональної співпраці (порядок відповідає пріоритетам, що пропонуються фасилітатором сесії, Юрчаком О.)

1.      Збереження та відновлення людського капіталу

В умовах прифронтового статусу регіону, окупації великої частини регіону, цей виклик є ключовим. Велика частина людей покинула межі регіону, й з точку зору відновлення регіону після деокупації регіон очікують великі проблеми саме у відновленні людського ресурсу. Цей виклик визнається як №1 більшістю спікерів сесії.

2.      Створення умов для повернення підприємств

Проблема стосується повернення підприємств, які релокувались із Запорізького регіону (Максим Кучеренко, департамент економрозвитку ЗОДА). Олександр Юрчак доповнює, що місцева влада має приділити цьому питанню особливу увагу й будувати цільову програму повернення. З досвіду інших кластерів та регіонів, це необхідно позаяк за підприємств розпочалась конкуренція – інші регіони Центральної та Західної України вже активно намагаються утримати в себе релоковані підприємства. 

3.      Експорт – інтернаціоналізація підприємств регіону

Цей виклик також є очевидним в умовах сильного падіння внутрішніх ринків й він вже є на порядку денному кластеру ІАМ (Андрій Карпенко).

4.      Генерація якісних проектних заявок (в контексті широких грантових можливостей)

Андрій Карпенко також озвучив, як серйозну проблему кластеру, низьку спроможність генерувати «на потоці» якісні проектні заявки. Юрчак Олександр додає, що хоча кластер виглядає добре на фоні інших кластерів УКА (особливо, враховуючи прифронтовий статус), й має вже грантові проекти на цей рік, проблема існує й стосується невідповідності можливостям фінансування. Їх в рази більше, в тому числі для МСП, але кластер не може їм відповідати без «потоку заявок».

5.      Підтримка інноваційних екосистем та інноваційного розвитку регіону

Віктор Грешта, ректор «Запорізької політехніка» продемонстрував гарні приклади стійкості свого університету – керівництво продовжує кілька важливих проектів розвитку. Зокрема, Віктор Леонідович навів проекти залучення школярів, проекти обмінів з зарубіжними партнерами, підготовки кадрів для великих підприємств тощо. Разом з тим, він та інші спікери відзначили, що попит на інноваційні рішення значно впав, тому підтримка інновацій та екосистеми регіону є серйозним викликом.

6.      Посилення культури співпраці на регіональному рівні (довіра, комунікації, готовність до співпраці)

Про цю потребу говорив Андрій Куц, віце-президент Запорізької ТПП, а також Андрій Карпенко, директор Запорізького кластеру “ІАМ” та Кирило Красносельський, член Правління кластеру та СЕО «Тріада Зварка». Потребує посилення рівень комунікації, відкритості до співпраці з боку державних структур.

При цьому, необхідно відмітити налагодження діалогу “бізнес-влада”, активну участь у формуванні проєктів програм регіонального розвитку. Так, у червні, розпорядженням голови ЗОДА до оновленого складу Ради підприємців Запорізької області увійшли представники нашої спільноти: Володимир Шамілов (президент Запорізької торгово-промислової палати), Андрій Карпенко (директор Кластера), Кирило Красносельський (директор ТОВ “Тріада ЛТД Ко”), Наталя Рудич (директорка ТОВ “Агролідер-2013”). Вже у липні заплановано проведення першого засідання Ради.

Натомість, Олександр Юрчак приводить кластер ІАМ як приклад створення комунікаційної культури, де дійсно сьогодні (з точки зору УКА), кластер демонструє дуже хороший приклад відкритості до співпраці та якісних внутрішніх комунікацій.

7.      Питання перенавчання та підвищення кваліфікації персоналу в промислових виробництвах

Валерій Крайній, керівник регіонального осередку УСПП (ЗООПП) та ФРУ навів численні приклади, як їх організації допомагають підприємствам вирішувати питання підготовки персоналу для промисловців, акцентуючи що питання професійних кваліфікацій та підготовка кадрів буде гострим й до війни. А зараз набуло ще більшої актуальності. Юрчак Олександр відмітив, що (англ. термінологією) тема reskilling – upskilling МСП, є №1 в ЄС, вона явно недооцінюється в Україні державними структурами й тому цим питанням потрібно активніше займатись всім ключовим стейкхолдерам, в тому числі і кластеру. Кластер спільно з АППАУ вже розпочинали кампанію по цій темі, яку припинила війна. Від імені УКА та кластерів, Олександр подякував ЗООПП, УСПП та ФРУ за ту велику роботу, яку дані організації ведуть в даній сфері.

8.Більш активна співпраця в створенні нових нормативно-правових актів

Це інша тема, яку також підняв Валерій Крайній – й цим питанням потрібно більш активно займатись всім акторам регіонального розвитку. Він запропонував підписати Меморандум про співпрацю в цій сфері.

9.      Створення індустріального парку

Ця давня тема, які піднімав кластер ІАМ з початку свого створення, знову звучала на заході. Спікери говорили про необхідність його створення, посилаючись на певний прогрес в інших регіонах. Але на думку Юрчака Олександра, тема втрачає актуальність з точки зору все більшого відставання регіону в конкуренції з іншими. Ситуація виглядає патово – місцева влада практично нічого не робить в цій сфері, тоді як кластеру та іншим акторам явно бракує ресурсів, щоб самостійно зрушити пласт питань в цій сфері.

10.  Інклюзивний розвиток

Тетяна Жанжарова підняла питання про наявність умов для працевлаштування для людей з інвалідністю, а також для ветеранів та потерпілих від війни, велика кількість яких очікується після перемоги.

2 ключові виклики Запорізького кластеру ІАМ

Після обідньої перерви відбулась відкрита стратегічна сесія Запорізького кластеру ІАМ. Учасники виконали спільну вправу по ситуаційному (SWOT) аналізу й отримали наступні результати

Сильні сторони кластеру ІАМСлабкі сторони
Розвинуті та різноманітні компетенції в секторах І-А-М Високий рівень довіри серед учасників кластеру Розвинуті виробничі потужності Сильні партнери (ТПП, Політехніка, АППАУ, інші кластери УКА…) Високий рівень стійкості (як прифронтового регіону)Слабкий ресурс на фандрейзинг Нечіткі ролі всередині кластеру, що не дозволяє розвивати ініціативи Недостатня взаємодія з владою Відсутність спільних продуктів та великих проектів Ще малий досвід в виробничій кооперації та широкій проектній взаємодії
Ринкові можливостіРинкові загрози
Проекти Відновлення (Інфраструктура, Будівництво, Енергетика…) Програми MilTech та HealthCare (вже фінансуються, в т.ч. в Україні) Зелений курс (різні сегменти), розподілена енергетика Нові навчальні програми (попит латентний, але росте) Можливості інтернаціоналізації (в т. числі через УКА)    ВІЙНА  (зі всіма супутніми наслідками)

Обговорення шляхів вирішення цих 2-х викликів дало наступні рекомендації

  1. Як визначати ролі та стимулювати до взяття лідерства в ініціативах?
    1. Регулярно (1 раз в квартал) переглядати портфель проектних ініціатив, відбираючи найбільш пріоритетні. Це може робити Правління кластеру.
    2. По ним, – формувати проектні команди з ясним розподілом ролей. Механізм для цього – зібрання учасників кластеру (аналогічно – раз в квартал). Далі – – моніторинг та звітність про стан проектних ініціатив на Правлінні та зустрічах кластеру.
    3. Змінити динаміку та формати зустрічей кластеру, більше фокусуючись на тих заходах, які дають швидке сполучення попиту та пропозиції. Наприклад, це можуть бути періодичні зустрічі в лабораторіях Політехніки з виступами про їх можливості, але також залученням провідних середніх та великих підприємств регіону (так звані брокеридж івенти, на кшталт ТІД в Запоріжжі в 2021).
    4. Стимулювання щодо взяття лідерства по проектних ініціативам шляхом пріоритетного включення найбільш активних учасників кластеру в закордонні поїздки, публічного визнання, просування в нові проекти тощо.
  2. Як віднайти ресурс на фандрейзинг
    1. Поставити це питання в топ-пріоритети діяльності кластеру
    2. Виробити систему залучення експертів, які є в регіоні (зокрема, в місцевих університетах)
    3. Системно кооперуватись з іншими кластерами та Проектним офісом УКА по вже виробленим проектам, деталізуючі окремі з них під свій регіон, а також переносячи кращі практики УКА по моніторингу портфелю проектів на рівень кластеру.

Участь та вклад УКА

Підписання Меморандуму про співпрацю між УКА та мерією міста Запоріжжя – є типовим прикладом сполучення 1-єї сильної сторони кластеру “сильні партнери (УКА)” та 1-єї ринкової можливості по інтернаціоналізації через канали УКА.  В квітні УКА організував поїздку в Чехію, де в складі делегації був представник комунальної служби мерії Запоріжжя. Впродовж травня – червня пройшли перемовини й був підготовлений меморандум про співпрацю між УКА (вкл з Запорізьким кластером ІАМ) та мерією м. Запоріжжя. Сторони домовились про співпрацю, включно з залученням міжнародних партнерів, в сферах житлово-комунальної сфери, міського транспорту та енергетичних мереж. Наступним етапом передбачається проведення перемовини з чеськими партнерами по вже визначеним пріоритетам. Цей кейс, разом з дискусією на сесії про кураторство Запорізького регіону з боку іноземних партнерів є корисним для прийняття швидких рішень щодо кращої аналітики та звернення до партнерів.

На сесії був присутній керівник Ресурсного центру УКА Smart.City / Smart.Region Анатолій Долинний, який є наразі ключовою особою по даній співпраці. А. Долинний розповів також яким чином планується впровадження окремих проектів по розумним містам на проектах, які вже підготовлені в цьому Ресурсному центрі.

З методичної точки зору, ця інтервенція УКА, у співпраці з Запорізьким кластером є хорошим прикладом використання сильних сторін кластеру, партнерів та екосистеми регіону по відношенню до можливостей та викликів.

Якщо цей приклад масштабувати, то очевидний висновок про те, що учасники кластеру мають краще усвідомлювати й більш ефективно використовувати сильні сторони всіх своїх партнерів, в тому числі, через краще залучення та більш проактивну співпрацю в Ресурсних центрах та комітетах, створених при УКА.

Рекомендації та пропозиції щодо наступних кроків

 Резюме по всіх пропозиціях, які прозвучали під час заходу виглядає наступним чином

  1. Співпраця на регіональному рівні – швидка реакція на пропозиції партнерів
    1. Максим Кучеренко (ЗОДА) запропонував кластеру виробити пропозиції  до Програми розвитку МСБ регіону на 2024-2026 рр., яка буде розроблятись у другій половині поточного року, й де також очікується бюджетне фінансування окремих заходів в рамках Програми. Очевидно, що кластер ІАМ має відреагувати на цю пропозицію відповідним представленням своїх пріоритетних проектів та програм розвитку.
    2.  Віктор Грешта (НУ “Запорізька політехніка”) навів приклад глибоких компетенцій свого університету в сфері Advanced materials та інших напрямків. Очевидно, що кластер ІАМ має виробити більш проактивні пропозиції, яким чином використовувати ці сильні сторони Політехніки по відношенню до можливостей. Наприклад, можна вже зараз сполучати дану експертизу з кластерною ініціативою Advanced materials яка в червні народилась в УКА й вже планувати міжнародну кооперацію. Загальна рекомендація – кластер ІАМ має визначити коло своїх інтересів з “Політехнікою” й швидко конвертувати цю співпрацю в конкретні пропозиції ініціатив та проектів, в тому числі з грантовою підтримкою, оскільки цей ресурс – один з кращих в регіоні.
    3. Тетяна Жавжарова (Рада відновлення) запропонувала співпрацю на платформі https://vidnova.info/ з зеленого відновлення м. Запоріжжя. Ця ініціатива є синергетичною до можливостей кластеру, багатьох проектів та ресурсів УКА й тут також потрібна реакція кластеру та співпраця.
    4. Валерій Крайній (ЗООССП (р) вийшов з пропозицією підписання Меморандуму про співпрацю з кластером ІАМ в сфері спільної законотворчої діяльності, навчання персоналу, розбудови індустріальних парків та в проєктах з підтримки будівельної галузі. Ця пропозиція має бути також підтримана кластером.
  2. Покращення спроможностей кластеру ІАМ та вирішення ключових викликів
    1. Кластер ІАМ має більш усвідомлено та критично відноситись до своїх практик, постійно їх оцінюючи їх ефективність та пропонуючи нові методи. Високий рівень довіри учасників кластеру є гарною запорукою для нових експериментів та тестування нових практик. Наприклад, як було вищенаведено, кластер може більше креативно підходити до сполучення потенційного попиту та пропозиції в регіоні, пропонуючи різні варіанти брокеридж івентів. При цьому важливо вивчати кращі практики які є в Україні (в УКА –  PFC, УАМ, АППАУ, IT-кластери…) та закордоном й брати звідти кращий досвід.
    2. В цілому, кластер зараз підійшов до нового етапу свого розвитку, на якому керування портфелем ініціатив та проектів є обов’язковим елементом подальшого зростання.

Захід організовано ГС «Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація -Машинобудування» в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Чинний грант має назву «Зміцнення позиції Запорізького кластеру ІАМ, відновлення та розвиток експортних можливостей членів кластеру та включення в міжнародні ланцюги доданої вартості».

Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.