Вебінар «Анатомія шахрайства в міжнародній торгівлі». Відеозапис

Вебінар «Анатомія шахрайства в міжнародній торгівлі». Відеозапис

Які схеми використовують шахраї і що про них потрібно знати бізнесу, розповіла Галина Перепелиця, сертифікована тренерка та консультантка з питань міжнародної торгівлі та експорту до ЄС.

Вебінар «Анатомія шахрайства в міжнародній торгівлі» відбувся 29 серпня. Проєкт «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів» реалізують Запорізька і Волинська ТПП за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Учасники дізналися:

• як розпізнавати шахрайство (червоні прапори) – загальні ознаки потенційного шахрайства в торгівлі, приклади, які ілюструють червоні прапори в дії

• про методи запобігання практикам шахрайства: Due Diligence, гарантії та безпечні методи оплати

• виконали практичні вправи

Зокрема, спікерка називає такі загальні ознаки потенційного шахрайства в торгівлі:

1. Поспішні замовлення – покупець поспішає завершити операцію, особливо для товарів високої вартості.

2. Незвичайні умови оплати – запити на платежі готівкою, незвичайно великі авансові платежі, платежі через особисті рахунки або запити на передплату з обіцянкою повернення коштів.

3. Зміна банківських реквізитів – партнер раптом надає нові банківські реквізити, особливо якщо новий банк знаходиться в іншій країні.

4. Невідповідності в документації – розбіжності в адресах, орфографічні помилки або невідповідності у супровідних документах з даними контракту.

5. Відсутність рекомендацій або бізнес-історії – компанія не має послужного списку, не представлена в Інтернеті або відмовляється надати рекомендації.

6. Тактика тиску – пропозиції обмеженого часу, які часто використо[1]вуються, щоб підштовхнути вас до прийняття поспішних рішень.

7. Угоди, які надто гарні, щоб бути правдою – ціни значно нижчі за ринкові або якщо умови здаються надто вигідними.

8. Незвичайні маршрути доставки – товари доставляються незвичайним маршрутом, який не має логістичного сенсу.

9. Запити щодо секретності – друга сторона не заохочує вас розмовляти з іншими співробітниками, зацікавленими сторонами чи органами влади щодо транзакції

10. Зміни в спілкуванні – спілкування раптово перемикається з електронної пошти корпоративного домену на особисту електронну пошту або якщо тон, стиль або якість спілкування різко змінюються

11. Відсутність фізичної адреси – підприємство надає лише P.O. Box, має незрозумілу ділову адресу, використання безкоштовні служби електронної пошти.

12. Розпливчасті або незрозумілі контракти – бракує конкретики, містять незрозумілі умови або є надто складними.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням:

Презентація:

Обов’язкова реєстрація за посиланням: http://surl.li/jvpdt.

Додаткова інформація за тел. +38 050 484 11 97 або електронною поштою oso@cci.zp.ua.

***

Протягом двох місяців заплановано проведення 20 безкоштовних консультаційних онлайн-заходів у форматі вебінарів, практикумів, майстер-класів, а також круглих столів для спільного вирішення бізнес-завдань учасників та учасниць. Основні теми курсу: податкове законодавство в Україні і за кордоном, співпраця кластерів і бізнесу з громадами, форс-мажори в умовах воєнного стану, електронна комерція, аналіз ринків, експортна стратегія, управління компанією, фінансова стійкість, експорт промислової та аграрної продукції до ЄС, логістичні маршрути, фінансові інструменти державної підтримки, підготовка до участі у торгових місіях і виставках.

Запорізька і Волинська торгово-промислові палати прагнуть надати компаніям максимальний консультаційний супровід, зокрема у питаннях розвитку бізнесу та підтримки експортоорієнтованих підприємств в умовах воєнного стану.

Для довідки

Проєкт «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів» впроваджується за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.