Реєстрація РРО або ПРРО в податкових органах – передумова початку господарської діяльності, пов’язаної з продажем товарів або наданням послуг

Суб’єкти господарювання для здійснення розрахункових операцій в готівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах. ФОП – платники єдиного податку першої групи РРО не застосовують.

Суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій.

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Це програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах.

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України №3219 від 30.06.2023 р. щодо поновлення відповідальності за незастосування РРО.

Наразі запорізькі підприємці, крім сфери торгівлі підакцизними товарами, звільнені від відповідальності за порушення норм застосування РРО. Але обов’язок використання РРО або ПРРО зберігається.