Міжрегіональний обмін досвідом для розвитку МСБ

Міжрегіональний обмін досвідом для розвитку МСБ

Запорізька торгово-промислова палата разом з партнерами, представниками компаній – членів Палати починає реалізацію проєкту, спрямованого на розвиток сучасної інфраструктури підтримки малого та середнього бізнесу в регіоні. 9 лютого відбулась перша дискусійна онлайн-сесія, під час якої запорізькі учасники змогли обмінятись досвідом з представниками інших регіонів України, провести мозковий шум та запропонувати власні ідеї.

Як розповів віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц, ініціатива реалізується спільно з Асоціацією підприємств промислової автоматизації України, у межах  проєкту ПРООН «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро, малих та середніх підприємств України». До роботи вже долучились Запорізька ОДА, Запорізька міська рада, НУ «Запорізька політехніка», Запорізький національний університет, ЗОСПП(Р) «Потенціал», Регіональний кластер «Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування».

Мета проєкту – розробити Концепцію розвитку бізнес-середовища та інфраструктури підтримки підприємництва в Запорізькому регіоні у середньостроковій перспективі.

Для цього формується команда у у складі зовнішніх експертів, регіональних стейкхолдерів, підприємців та бізнес-об’єднань для оперативного реагування на поточні виклики та пошуку шляхів розвитку у післявоєнний період.

Модерував захід генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України  Олександр Юрчак. До участі запросили представників Волинської, Запорізької, Київської, Львівської областей.

Зокрема, досвідом реалізації проєктів МСБ, поточними питаннями і проблемами ділились в.о. директора департаменту економічного розвитку і торгівлі ЗОДА Людмила Грабчилєва, директор Департаменту економіки Київської облдержадміністрації Наталія Погребна, депутат міської ради м. Львова Олекса Возняк, начальник управління економічного розвитку та торгівлі Волинської обласної державної адміністрації Андрій Ткачук.

Велике зацікавлення викликав досвід Львова щодо ваучерної системи підтримки МСБ: працюють компенсаційні механізми на відкриття власної справи, випуск продукції подвійного призначення, релокацію, інші інструменти, важливі під час війни.

Важливим є приклад Київщини стосовно механізмів підтримки індустріальних парків, освітні проєкти для соціально відповідального бізнесу Волині.

Запорізька область також має досвід реалізації дієвих програм для підприємництва. Звісно, в умовах повномасштабної війни, тимчасової окупації значної частини територій області, безпосередньої близькості від лінії фронту їх фінансування скорочено. «…Втім, Запорізька область не здається. Нещодавно відбулось засідання Ради підприємців – дорадчого органу області. Тримаємо діалог з бізнесом, працюємо над проєктами з підтримки бізнесу спільно з партнерами, Запорізькою ТПП», – зазначила під час виступу Людмила Грабчилєва.

Також під час зустрічі проведено аналіз Національної стратегії відновлення МСП до 202, який провела Юлія Рижкова, провідна фахівчиня Інституту економіки та прогнозування НАН України, керівниця комітету Інновацій УКА. Документ нещодавно оприлюднено Міністерством економіки.

 «Wоw або Now»?

У другій частині зустрічі Олександр Юрчак запропонував учасникам напрацювати актуальні ідеї і пропозиції щодо механізмів підтримки бізнесу.

Для цього використали принцип «Wоw або Now» – пропонували ідеї з швидким ефектом від реалізації і проєкти, які потребують значних ресурсів, але й мають забезпечити довгостроковий ефект.

У числі ідей від учасників:

  • створення DIH-центру на базі НУ «Запорізька політехніка»;
  • компенсація відсоткових ставок МСБ на закупівлю обладнання;
  • маркетингова компанія для промоції місцевого бізнесу;
  • ваучери на економічну оцінку пошкоджень – і допомога у відбудові;
  • створення індустріального парку;
  • промоція локальних виробників на інших ринках;
  • спеціальні пільги та механізми підтримки бізнесів у прифронтових регіонах;
  • допомога бізнесу у прийнятті участі у профільних виставках;
  • допомога у створенні профільних асоціацій;
  • стимулювання інноваційної діяльності, співпраці МСП та науки і освіти;
  • допомога для страхування військових ризиків.

Наступна сесія експертів і учасників проєкту відбудеться у Запоріжжі наприкінці лютого. Підсумком роботи повинна стати Концепція підтримки МСБ Запорізького регіону, розроблена експертами з урахуванням актуальних потреб бізнесу.

Захід організовано в рамках швейцарсько-українського проекту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань ММСП в Україні (II фаза)», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) спільно з Міністерством економіки України та за підтримки уряду Швейцарії.