Уряд посилив захист українських виробників від недобросовісної конкуренції під час публічних закупівель

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів з метою захисту українських виробників від недобросовісної конкуренції під час публічних закупівель. Відповідну Постанову було затверджено на засіданні Уряду 24 травня 2024 року. – Повідомляється на сайті Мінекономіки України.

«Цього року Уряд почав реалізовувати програму підтримки локального бізнесу «Зроблено в Україні». Вона містить багато складових – гранти, доступні кредити та інші механізми стимулювання попиту на українські товари. Одним із таких інструментів стимулювання є вимога до ступенів локалізації виробництва деяких товарів та послуг при публічних закупівлях. Цього року показник місцевої складової у питомій вазі собівартості товарів, їхніх складових, послуг та робіт, до яких потрібно застосовувати локалізацію, складає 20%. 

Для того, щоб захистити сумлінних українських виробників від недобросовісної конкуренції під час публічних закупівель Уряд запровадив вимоги стосовно наявності у них додаткових документів, які підтверджують ступінь локалізації – сертифікат або свідоцтво. Також ми збільшили відповідальність виробників у разі невідповідності вимогам наданих ними документів. Це має посилити захист саме українських виробників, які створюють нові робочі місця, сплачують податки та роблять свій внесок до відновлення української економіки», – наголосила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун

Також урядова Постанова надала комісії щодо розгляду питань діяльності електронної системи закупівель повноваження із розгляду скарг щодо невідповідності наданих документів встановленим вимогам.