Під час засідання Комітету підприємців АПК обговорили проєкт Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій до 2030 року

Під час засідання Комітету підприємців АПК обговорили проєкт Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій до 2030 року

Під час засідання Комітету підприємців АПК при ТПП України 30 травня 2024 року йшлося про стратегічні цілі розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні в контексті євроінтеграції.

Формування державної політики у контексті інтеграції України до ЄС вимагає імплементації та ефективного застосування механізмів і стандартів Спільної аграрної політики країн ЄС.

Міністерством аграрної політики та продовольства України ведеться робота з підготовки Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2030 року, узгодженої з новою САП ЄС.

Комітет підприємців АПК при ТПП України зібрав представників аграрного бізнесу та експертів для обговорення та розробки пропозицій до майбутньої Стратегії.

Спікерами заходу у ТПП України стали:

  • Микола Мороз, начальник відділу стратегії агропромислового комплексу Міністерства аграрної політики та продовольства України
  • Роман Корінець, заступник голови Комітету, президент Національної асоціації сільськогосподарських Дорадчих служб України (НАСДСУ).
  • Володимир Пугачов, заступник голови Комітету, Виконавчий та регіональний директор асоціації «Дунайська Соя» у Східній Європі.

Спікери проаналізували проект Стратегії та досвід країн, які вже залучені до реалізації аналогічних агростратегій, зокрема Албанії й Туреччини.

Також обговорили вимоги зеленого курсу ЄС щодо агровиробництва та етапи його імплементації в Україні.

«Державна політика у сфері сільського господарства та сільських територій України потребує значної переоцінки підходів до її формування, чіткого визначення пріоритетів, завдань та ефективних шляхів створення сприятливих умов для розвитку конкурентоспроможного, стійкого та диверсифікованого аграрного сектору. Такий підхід забезпечить довгострокову продовольчу безпеку, захист довкілля, зокрема біорізноманіття, пом’якшення наслідків зміни клімату, зміцнення соціально-економічної структури сільських територій», – сказав Олег Юхновський, голова комітету АПК при ТПП України.