Україна та Молдова запустили спільний митний та прикордонний контроль

Це створює можливості для подальшої реалізації більш масштабної ініціативи «зелений коридор» у так званому трикутнику «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)».

Запровадження спільного митного та прикордонного контролю у пункті пропуску «Рені – Джурджулешти» стало можливим після його реконструкції, завершення якої офіційно погодили українська та молдовська сторони.

До реконструкції пропускні операції здійснювались як на українській території, так і на молдовській. Відтепер прикордонно-митні формальності будуть проводитися тільки на українській стороні.

У пункті пропуску передбачено окремі смуги руху для вантажівок та автобусів, що значно прискорить перетин митного кордону товарів та громадян. Загалом очікується, що його пропускна спроможність збільшиться щонайменше вдвічі.

Спільний контроль у пункті пропуску «Рені-Джурджулешти» можна вважати першим етапом реалізації ініціативи «зелений коридор» у так званому трикутнику «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)». Її наступним етапом може стати запровадження скоординованого контролю між Молдовою та Румунією. 

Загалом це створить зручний коридор для міжнародних автомобільних перевезень українського експорту до порту Галац та країн ЄС, а також сприятеме комплексному розвитку інфраструктури на українсько-молдовсько-румунському кордоні.