Відбулось сьоме засідання підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку

11 червня 2024 року у Києві відбулось сьоме засідання Підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку в режимі відеоконференції, в ході якого були проведені дискусійні сесії щодо інституційних питань. Йшлося, зокрема, про формування групи експертів, питань торгівлі та зайнятості, зміни клімату під руйнівним впливом російської агресії проти України.

Так, Україна визнає себе невід’ємною частиною Європейської зеленої угоди та зобов’язується сприяти спільним зусиллям зі створення кліматично нейтрального європейського континенту, зокрема, в рамках Паризької угоди, Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року та Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Також учасників поінформували про хід реформ у сфері трудових відносин, безпеки та охорони праці, зокрема щодо наслідків мобілізації на ринку праці, дефіциту робочої сили, особливо у професіях, де раніше чисельно переважали чоловіки, та повідомили про заходи, заплановані для їх подолання.

Крім того, під час засідання учасникам розповіли про презентацію проекту оновленої версії Зеленої книги «На шляху до ефективного, результативного та інклюзивного соціального діалогу в Україні», яка відбулася 29.05.2024 за підтримки Проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні».

Сторони обговорили важливість покращення соціального діалогу та забезпечення дотримання міжнародних трудових стандартів щодо свободи об’єднання та ведення колективних переговорів.

ЄС підтвердив свою підтримку Україні у подоланні впливу російської агресії на довкілля та клімат. Зокрема, йшлося про збитки, завдані навколишньому середовищу через збройну агресію рф.

Сторони продовжать співпрацю з питань, охоплених главою 13 «Торгівля та сталий розвиток» Угоди про асоціацію, та повернуться до розгляду проекту Рішення про створення Групи експертів з питань торгівлі та сталого розвитку, відповідно до статті 301(3), перед наступним засіданням у 2025 році.

13 червня 2024 року відбудеться відкритий Форум громадянського суспільства. Під час заходу представники Підкомітету поінформують учасників громадянського суспільства про питання, розглянуті у ході сьомого засідання, та досягнуті домовленості за його результатами.