Запорізька ТПП представила інструменти підтримки експортерів та імпортерів під час ZAPORIZHZHIA. BUSINESS NEW WAYS 2024

Запорізька ТПП представила інструменти підтримки експортерів та імпортерів під час ZAPORIZHZHIA. BUSINESS NEW WAYS 2024

26 червня Запорізька торгово-промислова палата представила Інструменти та ініціативи підтримки, гранти та інші можливості для бізнесу, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність, на інформаційній зустрічі ZAPORIZHZHIA. BUSINESS NEW WAYS 2024.

Захід організовано за ініціативи АТ “Укрсиббанк” та сприяння  Запорізької обласної державної адміністрації. У числі учасників та спікерів – підприємці, зокрема, представників компаній-членів ЗТПП, фахівці Запорізької митниці, Управління Фонду держмайна у Запорізькій області, банківські працівники. Разом обговорили актуальні питання забезпечення експорту та імпорту в умовах воєнного стану.

Під час виступу віцепрезидент Запорізької ТПП Андрій Куц розповів про основні послуги, сервіси, що надає Палата для бізнесу, познайомив з актуальними проєктами, програмами, відкритими для запорізьких підприємців, консультаційною підтримкою, яку можуть отримати компанії ЗЕД, звернувшись до експертів Палати.

«Послуги Запорізької торгово-промислової палати сьогодні максимально спрямовані на допомогу підприємствам в умовах воєнного часу, забезпечення життєдіяльності регіону та ефективне функціонування підприємств. Роботи виконуються ліцензованими експертами відповідно до національного законодавства.

На постійні основі здійснюється супровід експортної діяльності компаній регіону. ЗТПП сприяє експорту товарів шляхом проведення експертизи походження, з видачею сертифікатів походження всіх форм. Також надаються консалтингові, консультаційні послуги експортоорієнтованим компаніям.

Зокрема, митні брокери ЗТПП спеціалізуються на митному оформленні складного технологічного обладнання, хімічних речовин, феросплавів, сільгосппродукції. За 2022-2023 рік оформили понад 1100 вантажних митних декларацій».

ТОВ «Полігон-авто», член Запорізької ТПП – у числі компаній, яким Запорізька палата надає постійну сервісну підтримку під час експорту продукції.

Директор ТОВ «Полігон-авто» Ігор Ромащенко під час виступу поділився практичним досвідом здійснення зовнішньоекономічної діяльності на прифронтовій території. Компанія займається виробництвом металовиробів, зокрема, захисту моторного відсіку, фаркопів на різні види авто. Експортують – комплектуючі до систем зрошення.

Пан Ігор особливо відзначив безпекові та логістичні виклики, з якими доводиться мати справу підприємству:

«Складнощі, пов’язані з безпосередньою близькістю до лінії фронту, спонукають робити додаткові витрати на закупівлю сировини, приладів, засобів праці, витратних матеріалів, забезпечення безперебійного енергопостачання (на скільки це можливо) та безпеки персоналу».

«Втім, навіть у складних умовах можливо досягти успіху. – Переконаний керівник ТОВ «Полігон-авто». – Важливо мати гнучкі стратегії, використовувати альтернативні шляхи торгівлі та будувати партнерські відносини. Партнером компанії у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності є Запорізька ТПП, яка здійснює якісну консультаційну підтримку з питань експорту, маркетингу, логістики, митних процедур та інших важливих аспектів зовнішньоекономічної діяльності».

Також на інформаційній зустрічі приділили увагу питанням митного та фінансового контролю:

  • процедурі внесення змін до митної декларації, митне оформлення якої завершено;
  • порядку повернення авансових платежів і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів;
  • реалізації Конвенції про процедуру спільного транзиту;
  • формам митного контролю шляхом проведення документальних перевірок та здійснення постмитного контролю;
  • валютному контролю у період дії воєнного стану.

Учасники мали нагоду поставити спікерам запитання та отримати індивідуальні консультації.