Розвиток інституту авторизованого економічного оператора: в Україні вже 50 авторизацій АЕО

За останній рік Держмитслужба разом із бізнесом пройшла суттєвий шлях з розвитку програми АЕО.

Odoo • Зображення та текст

Ще рік тому в Україні статус АЕО мала тільки одна компанія, а вже зараз ми раді повідомити про 50 авторизацій, які отримали 46 підприємств сукупно.
Зокрема, 2 з цих підприємств отримали одночасно обидва типи авторизацій «про надання права на застосування спрощень» (АЕО-С) та «про підтвердження безпеки та надійності» (АЕО-Б), що наближає Україну до можливості укладання угоди про взаємне визнання з іншими країнами, де функціонує програма АЕО. – Повідомляє Державна митна служба України.

Також суттєво розширився перелік ролей, які виконують такі підприємства в міжнародному ланцюзі постачання:

• виробник (експортер) – 31 підприємство;

• імпортер – 10 підприємств;

• утримувач складу – 3 підприємства;

• інші (перевізник, експедитор, митний представник) – 4.

Зараз у Держмитслужбі на розгляді знаходиться 28 заяв підприємств на отримання авторизації АЕО. І така цифра свідчить про стабільно високу зацікавленість українських суб’єктів господарювання в отриманні відповідного статусу.

Водночас нагадуємо підприємствам, які планують подати заяву на отримання авторизації АЕО або на застосування спрощень, транзитних спрощень про необхідність ретельного проведення самооцінки та заповнення відповідної анкети. Такий підхід дозволить підприємству успішно пройти оцінку відповідності критеріям та/або умовам надання авторизації, і, зокрема, скоротити час отримання авторизації.

Зі свого боку Держмитслужба спільно з Міністерством фінансів України напрацьовує ініціативи, які розширюватимуть перелік можливостей та переваг для бізнесу, який має авторизацію АЕО.

Принагідно вітаємо компанії, які приєдналися до інституту АЕО!

Більше інформації про статус АЕО та авторизації на застосування спрощень за посиланням https://customs.gov.ua/deiaki-pitannia-funktsionuvannia-avtorizovanikh-ekonomichnikh-operatoriv