Змінено правила експорту меду до країн ЄС

За інформацією Європейської комісії, за результатами скоординованих дій під час контролю вантажів з медом та продуктами бджільництва під час ввезення на територію ЄС в 46 % вантажів були виявлені ті або інші невідповідності, а 57 % експортерів з третіх країнах, які були піддані контролю, відзначені як підозрілі щодо фальсифікації меду сторонніми цукрами. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Для покращення простежуваності ланцюга постачання меду та продуктів бджільництва на ринок Європейський Союз посилює контроль з боку країн-експортерів за операторами ринку.

Так, з 30 листопада 2024 року мед та інші продукти бджільництва, призначені для споживання людиною, можуть ввозити до ЄС лише, якщо їх відправляють, вони отримані та/або виготовлені в тих установах, які зазначені у переліку від компетентного органу країни-експортера.

Зважаючи на зазначене, зацікавлені оператори ринку виробників меду та продуктів бджільництва мають завчасно звернутися (за місяць) до територіального органу Держпродспоживслужби для внесення потужностей операторів ринку до списків потужностей, з яких дозволений експорт до ЄС меду та продуктів бджільництва для споживання людиною.