Запорізька ТПП у складі партнерського Консорціуму – серед переможців конкурсу зі створення мережі Європейських цифрових інноваційних хабів

Запорізька ТПП у складі партнерського Консорціуму – серед переможців конкурсу зі створення мережі Європейських цифрових інноваційних хабів

Оголошено результати конкурсу на відкриття цифрових інноваційних хабів в Україні. Консорціум у складі НУ «Запорізька політехніка», Запорізької торгово-промислової палати та Запорізького кластеру ІАМ увійшов до 12-ти обʼєднань, які перемогли в конкурсі Європейської комісії та приєднаються до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у межах програми ЄС «Цифрова Європа».

Європейські цифрові інноваційні хаби — це центри, які допомагають малому й середньому бізнесу та державним організаціям впроваджувати цифрові технології у свої проєкти й розвивати місцеву екосистему інновацій.

Хаби надаватимуть послуги бізнесу та громадському сектору за 4 напрямами:

навчання та підвищення кваліфікації працівників;

пошук джерел фінансування для впровадження цифрової трансформації, а також у розвитку нових цифрових послуг і бізнес-моделей;

надання приміщень, інфраструктури й підтримки для тестування цифрових та інноваційних технологій;

пошук партнерів, зокрема за кордоном.

На етапах створення хабів Уряд Німеччини допомагатиме консультаціями, а 6 обраних об’єднань отримають 4,5 мільйона євро від ЄС на функціонування ЄЦІХ.

На даний час запорізький Консорціум потрапив до резервного списку на фінансування.

Європейські цифрові інноваційні хаби в Україні запрацюють у 2025 році після підписання грантових угод. ЄЦІХ сформують регіональну мережу хабів та долучаться до загальноєвропейської. Так ми зможемо обмінюватися найкращими практиками цифровізації з іншими центрами по всій Європі.

Конкурс проводили в межах програми ЄС «Цифрова Європа», стратегічним реалізатором якої в Україні є Міністерство цифрової трансформації України, практичним консультантом — Офіс з розвитку підприємництва та експорту, за підтримки програми GIZ Ukraine «Цифрова трансформація МСП у країнах Східного партнерства», що фінансується Урядом Німеччини.

За матеріалами Міністерства цифрової трансформації України

Нагадаємо, у лютому цього року Консорціум у складі Національного університету «Запорізька політехніка», Запорізької ТПП, Кластеру ІАМ  пройшов перший конкурс у Національному відборі до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у межах програми ЄС «Цифрова Європа». Тоді з 60 заявок у рамках програми ЄС «Цифрова Європа» було рекомендовано 15 організацій.