Щодо блокування європейськими банками операцій суб’єктів господарювання на прифронтових територіях

На адресу Торгово-промислової палати України надійшов лист від Міністерства закордонних справ України щодо ситуації з блокуванням європейськими банками операцій суб’єктів господарювання на прифронтових територіях з рекомендаціями та ро’зясненнями для бізнесу.

У листі зазначається:

“У зв’язку з тимчасовою окупацією окремих районів Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей Європейський Союз (далі – ЄС) запровадив санкції заборони ведення торгових, розрахункових та інших зовнішньоекономічних операцій на тимчасово окупованих територіях України. Проте, деякі фінансові установи ЄС застосували блокування розрахунків між українськими компаніями, розташованими на підконтрольній території згаданих вище областей (переважно м. Запоріжжя). 

Головною причиною блокування платежів за контрактами були труднощі, які виникали в ЄС у визначенні територій, які є тимчасово окупованими та/або які залишаються підконтрольними Україні. 

Представництво України при ЄС провело роботу з Генеральним директоратом Європейської Комісії «Фінансова стабільність, фінансові послуги та Союз ринку капіталу» (далі – ГД ЄК ФІСМА) з метою вирішення проблемних питань, пов’язаних з блокуванням банками в країнах ЄС операцій суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на підконтрольних Уряду України територіях Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей. 

Як результат, ГД ЄК ФІСМА було надано публічні роз’яснення, з якими можна ознайомитися за посиланням (частина D. Trade and Customs, пункт 9. Oblast, стор. 190): https://finance.ec.europa.eu/document/download/66e8fd7d-8057-4b9b-96c2-5e54bf573cd1_en?filename=faqs-sanctions-russia- consolidated_en.pdf

Ключові положення роз’яснень: 

Обмеження застосовуються до окремих територій Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, які не є підконтрольними Уряду України; 

Не застосовуються обмеження щодо фінансових операцій, які здійснюються кредитно-банківськими установами ЄС в процесі торгівлі на підконтрольних Уряду Україні територіях Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Установи ЄС можуть здійснювати 

зовнішньоекономічні операції в цих областях так само, як операції з іншими кредитно-банківськими установами в будь-якій іншій області України; 

Станом на 12.07.2024 мм. Запоріжжя і Херсон знаходяться під контролем України; 

Оновлений перелік тимчасово окупованих територій можна знайти на веб-сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: https://minre.gov.ua/en/list-of-tot/. Водночас, у разі необхідності уточнення даних, оператори ЄС можуть звертатися до своїх національних компетентних органів влади. 

Пропозиції щодо шляхів вирішення проблеми з блокуванням платежів опрацьовуються в рамках взаємодії центральних органів влади та профільних організацій України у форматі засідань i нарад Координаційного штабу з питань деокупованих територій України під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. 

Зокрема, за результатами наради, проведеної 29.07.2024, було погоджено необхідність проведення на постійній основі моніторингу, аналізу та узагальнення стану розрахунків з контрагентами в країнах ЄС, яке може здійснюватися Міністерством економіки України та Національним банком України на основі прямих контактів 3 уповноваженими особами заінтересованих суб’єктів господарювання, а також із залученням до цієї роботи Міністерства закордонних справ України та Представництва України при ЄС для передачі відповідним інституціям ЄС деталізованої інформації суб’єктів господарювання та узагальнених пропозицій ЦОВВ з метою оперативного вирішення проблеми блокування платежів. 

Водночас, для повного вирішення цієї проблеми рекомендуємо заздалегідь надавати контрагентам в країнах ЄС такі документи: 

Роздруківку роз’яснень ГД ТАКСУД i гд ФІСМА частина D. TRADE AND CUSTOMS, 9. OBLAST з посиланням на ïx розміщення в мережі інтернет; 

Копію експортної декларації, завіреної відповідним митним органом (з урахуванням, що декларування товарів в Україні здійснюється в електронному вигляді); 

Довідку (англійською мовою), видану відповідною військовою ОДА, про те, що українська компанія здійснює діяльність на підконтрольній території (довідка потребує періодичного оновлення); 

Важливим також є звернення суб’єктів господарювання до контрагентів у країнах ЄС з проханням опрацювати надані документи з відповідними кредитно-банківськими установами. 

У разі систематичної відмови кредитно-банківських установ в країнах ЄС розглядати надані документи та проводити платежі, просимо надати сприяння в наданні Департаменту економічної дипломатії Міністерства закордонних справ України (в копії – Представництву України при ЄС) інформації щодо стану проведення міжнародними банками- респондентами взаєморозрахунків із зазначенням: 

Назв, адреси і реквізитів контрагентів; 

Дати імпорту товару в ЄС (експорту з України); 

Назви, адреси і реквізитів митного органу в Україні, який оформив товар; 

Опису товару; 

Назви і реквізитів кредитно-банківської установи в країні ЄС; Дати передачі в банк документів на оплату; 

Контактних даних уповноваженої особи українського суб’єкта господарювання. 

У разі виникнення додаткових питань, пропонуємо звертатися до контактних осіб:

радник з митних питань Представництва України при ЄС Ігор Даньков (E-mail: igor.dankov@mfa.gov.ua),

радник Департаменту економічної дипломатії Міністерства закордонних справ України Сергій Штелюк (E-mail: serhii.shteliuk@mfa.gov.ua)”.