КМУ схвалив технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції

Кабінет Міністрів України схвалив технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції — важливий документ для побудови національної системи управління хімічною продукцією за європейськими стандартами. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Постановою від 23 липня 2024 року № 847 Україна імплементує норми європейського Регламенту REACH та стає на крок ближче до Європейського Союзу. Його мета полягає у забезпеченні високого рівня захисту здоров’я людей та довкілля від потенційних ризиків, пов’язаних з хімічними речовинами, та одночасно сприянні вільному обігу цих речовин.

Ключовою вимогою регламенту є обов’язкова реєстрація всіх хімічних речовин, що виробляють, імпортують та надають на ринку в Україні в обсягах понад одну тонну на рік. Вона є основою регламенту, спрямованою на збір інформації про властивості та безпечне використання хімічних речовин.

Процес реєстрації складається з декількох важливих етапів, кожен з яких детально регулюють.

Реєстрація забезпечує створення бази даних, яка містить інформацію про властивості, ризики та безпечне використання хімічних речовин. Ця інформація надається до Міндовкілля, яке використовує її для оцінки ризиків і розробки заходів з управління цими ризиками.

Міндовкілля нагадує, у грудні 2022 року в Україні було ухвалено Закон «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією». Це рамковий євроінтеграційний документ, що дозволить Україні виконати частину євроінтеграційних зобов’язань, а також подбати про захист українців і довкілля.

Закон є базисом для побудови національної системи управління хімічними речовинами за європейським зразком. Він створив підґрунтя для подальших кроків – імплементації двох основних технічних регламентів ЄС – CLP та REACH.