Запорізькі компанії можуть взяти участь в експериментальному проєкті щодо отримання критично важливого промислового обладнання у вигляді гуманітарної допомоги

До уваги суб’єктів господарювання переробних галузей промисловості незалежно від форми власності, які потребують заміни критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) у зв’язку із знищенням (пошкодженням) внаслідок бойових дій! Запорізька ОВА повідомляє інформацію щодо дії постанови Кабінету Міністрів України від 05.07.2024 No 924 «Деякі питання реалізації експериментального проєкту щодо отримання критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) у вигляді гуманітарної допомоги». 

Зокрема, у рамках цієї Постанови передбачено порядок щодо можливості отримання критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) у вигляді гуманітарної допомоги.

 

Координатором експериментального проекту є Міністерство економіки.

Учасниками експериментального проекту є обласні, Київська міська військові адміністрації, суб’єкти господарювання переробних галузей промисловості незалежно від форми власності та органи, до сфери управління яких вони належать.

У період воєнного стану, але не більше двох років з дня набрання чинності цією постановою, отримувачами гуманітарної допомоги є обласні, Київська міська військові адміністрації.

Джерелами фінансування експериментального проекту є фінансові ресурси міжнародної технічної допомоги, кошти набувачів гуманітарної допомоги, а також кошти інших джерел, не заборонених законодавством.

На період воєнного стану, але не більше двох років з дня набрання чинності цією постановою, машини та устаткування, перелік яких міститься у додатку 1 до Порядку, затвердженого цією постановою, та які необхідні для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони у зв’язку з введенням воєнного стану, визнаються гуманітарною допомогою.

під час реалізації експериментального проекту не застосовуються положення пункту 5 Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 р. № 953 “Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 87, ст. 5038), щодо митного оформлення критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) як гуманітарної допомоги в пунктах пропуску через державний кордон України без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності на підставі поданої декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, передбаченої пунктом 2 Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 р. № 953 “Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану”.

Під час реалізації експериментального проекту митне оформлення критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) як гуманітарної допомоги, пропущеного через державний кордон на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, передбаченої пунктом 2 Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 р. № 953 “Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану”, здійснюється на складах отримувачів гуманітарної допомоги в порядку, установленому пунктами 3—6 Порядку митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2000 р. № 544 (Офіційний вісник України, 2000 р., № 12, ст. 481; 2013 р., № 31, ст. 1081), на підставі митної декларації, поданої за формою єдиного адміністративного документа відповідно до додатка I до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами 1987 року.

Під час реалізації експериментального проекту строк перебування вантажів критично важливого промислового обладнання (засобів виробництва) як гуманітарної допомоги під митним контролем без митного оформлення визначено статтею 204 Митного кодексу України.

3 повним текстом Постанови та Порядку можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/hsjavu