Стратегічна інвестиційна рада ухвалила Єдиний портфель інвестпроєктів

10 вересня 2024 року під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося друге засідання Стратегічної інвестиційної ради. Основною темою зустрічі стало ухвалення Єдиного портфелю публічних інвестиційних проєктів та формування переліку пріоритетних проєктів для фінансування на 2025 рік. Про це повідомляється на сайті Мінекономіки України.

«Єдиний портфель інвестиційних проєктів стане ключовим інструментом для систематизації та координації державної політики у сфері публічних інвестицій. Його затвердження — це важливий крок до створення прозорої та ефективної стратегії, спрямованої на розвиток країни та залучення міжнародних партнерів до її відбудови», — зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Під час засідання було розглянуто результати оцінки концепцій проєктів, поданих головними розпорядниками бюджетних коштів. Основна увага була приділена відповідності публічних проєктів стратегічним цілям держави та програмі Ukraine Facility.

До портфеля було подано загалом 750 концепцій проєктів. З них понад 100 концепцій у сферах охорони здоров’я, освіти, транспорту та енергетики визначені як пріоритетні та запропоновані для включення до проєкту Держбюджету на 2025 рік. На програму підготовки та реалізації публічних інвестицій у проєкті Державного бюджету на наступний рік заплановано видатки обсягом 25 млрд грн.

На засіданні також обговорили порядок подання та оцінки проєктів, що фінансуються коштом міжнародних фінансових організацій, зокрема в рамках міжурядових угод з Республікою Корея та Французькою Республікою. Це проєкти з відновлення та модернізації енергетичної інфраструктури, водопостачання, закупівлі медичного обладнання тощо.

Додатково Мінекономіки розгляне можливості залучення приватних інвестицій, а також державно-приватного партнерства для фінансування низки проєктів, що не потрапили до основного переліку пріоритетних.

«Залучення приватного капіталу може значно підвищити ефективність реалізації проєктів відбудови. Міністерство економіки зацікавлено бачити проєкти, які б створювали можливості працевлаштування на регіональному рівні та сприяли розвитку навичок у різних галузях», — відзначив заступник Міністра економіки Володимир Кузьо.

Планується, що фінальний перелік концепцій з Єдиного портфеля, які будуть реалізовані коштом загального фонду Державного бюджету, буде схвалено Стратегічною інвестиційною радою до кінця вересня. Моніторинг інвестпроєктів буде здійснюватися через єдину інтегровану систему управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури DREAM.