Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжує роботу щодо усунення технічних перешкод для українських виробників для експорту власної продукції на міжнародні ринки.
Відповідно до норм Закону України «Про основні принцип та вимоги до безпечності харчових продуктів» потужності з виробництва харчових продуктів, призначених для експорту з України, затверджує територіальний орган Держпродспоживслужби згідно з вимогами країни призначення.
Як зазначено, вся інформація відображена у наступних реєстрах:
- затверджені експортні потужності харчових продуктів;
- затверджені експортні потужності (обʼєктів) неїстівних продуктів тваринного походження;
- реєстр експортерів харчових на неїстівних продуктів.
Так, станом на 5 липня 2023 року в Україні зареєстровано всього 944 експортні потужності, зокрема це виробники:
- м’яса та м’ясопродуктів – 361 потужність;
- молока і молокопродуктів – 225 потужностей;
- риби та рибопродуктів – 105 потужностей;
- меду та продуктів бджільництва – 88 потужностей;
- яєць та яйцепродуктів – 86 потужностей;
- равликів охолоджених і продуктів з них – 49 потужностей;
- інших продуктів тваринного походження – 30 потужностей.
Наразі право експорту продукції на територію Європейського Союзу мають 427 підприємств – виробників продуктів тваринного походження.
Найбільше серед них експортерів до ЄС:
- меду – 74 потужності,
- пуху і пера – 67 потужностей,
- шкірсировини – 47 потужностей,
- молокопродуктів – 46 потужностей,
- казеїну технічного – 41 потужність.