«Козацьке подвір’я» Cергія Свириденка: бізнес, що мотивує і надихає

«Козацьке подвір’я» Cергія Свириденка: бізнес, що мотивує і надихає

Екоферма «Козацьке Подвір’я» — проєкт ветерана АТО Сергія Свириденка. Ми спілкуємось з паном Сергієм наприкінці робочого дня, адже з ранку до вечора план важливих справ фермера розписано по хвилинах – від виробничих завдань  до прийняття замовлень і відправки власної крафтової продукції клієнтам.

Наша розмова — про власну справу, виклики, які доводиться долати підприємцю, набутий досвід і поради початківцям.

Публікація продовжує серію дописів, присвячених Рамці підприємницьких компетенцій EntreComp+ та кейсам українських компаній.

Нагадуємо, що проєкт «EntreComp+ — підприємницькі компетенції, які дозволяють бізнесу розширити рамки» реалізують Торгово-промислова палата України, Донецька і Запорізька ТПП в рамках проєкту  «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.

Серед підприємницьких компетенцій, які виокремлені в  EntreComp+ — мотивація і наполегливість. Це якості, які сьогодні активно демонструє стійкий український бізнес. Прагнемо поширювати їх досвід, ділитися історіями, які надихають не зупинятися і досягати мети.

«Екоферма “Козацьке Подвір’я” заснована у 2016 році ветераном АТО Сергієм Свириденком. Ферма була розташована у селищі Іванопілля Донецької області. У 2022 році ми були вимушені релокуватись з тваринами та обладнанням на Волинь і почати все з нуля. Зараз робимо різні смаколики з м’яса, з козячого й коров’ячого молока. Використовуємо як класичні, так і авторські рецепти. Всі делікатеси виробляються з м’яса тварин домашньої відгодівлі.

Маємо сучасну домашню сироварню та постійно розширюємо асортимент продукції.

Харчові продукти виробляються на нашій фермі з дотриманням всіх санітарних норм і без використання заборонених добавок та компонентів», — розповідає власник «Козацького Подвір’я».

Напівжартома пан Сергій говорить, що його підприємницька діяльність розпочалась ще у 80-ті роки з продажу однокласникам фотографій заборонених тоді рок-гуртів.

А далі було навчання у Докучаєвському торговому технікумі за спеціальністю «технологія приготування їжі», професія кухаря, страхова служба, перша власна справа у 1995 році, робота в Португалії. На початку 2000-х пан Сергій повертається до рідної Донеччини, займається гуртовою торгівлею продуктами харчування.

У 2015 році приєднався до лав ЗСУ, боронив Україну в складі 54-ї бригади. Демобілізувавшись через півтора року служби, повернувся додому і заснував в Іванопіллі сімейне фермерське господарство.

«Починали з того, що придбали кіз, качок, курей, гусей, поголів’я швидко збільшувалось. Одразу стали займатись переробкою — це значно вигідніше. Виготовляли сири, м’ясну продукцію. Незабаром, звернувшись до Донецької торгово-промислової палати, зареєстрували власну торгову марку — «Козацьке Подвір’я». Наші справи йшли вгору, презентували продукцію на продовольчих ярмарках, відправляли замовлення поштою по всій Україні», — згадує підприємець.

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації Сергій Свириденко був вимушений вивозити стадо з-під обстрілів. Подолавши всі труднощі, вдалось релокуватись до Волинської області. Фермерське господарство оселилося в селі Горянівка Олицької громади.

Сьогодні разом з паном Сергієм на фермі працюють двоє робітників, які переїхали з Костянтинівки, та один місцевий хлопець.

На Волині невеликий колектив продовжує займатись улюбленою справою. Виготовляють крафтові сири, іншу молочну продукцію, ковбаси, сало різних видів.

Щодо збуту продукції — на першому місці залишаються онлайн-замовлення. Також смаколики від «Козацького Подвір’я» представлені в одному з місцевих супермаркетів, невеликих крамничках. А ще пан Сергій продовжує за можливості ярмаркувати. Для цього за допомогою міжнародного фонду придбали пересувний торговий вагончик. На товари підприємця діють різноманітні знижки, зокрема і 5% для ветеранів та їх сімей.

З асортиментом можна ознайомитись на сайті ферми, який пану Сергію допомагає оновлювати ІТ-фахівчиня, що перебралася з Костянтинівки до Запоріжжя.

На питання, які якості мають бути притаманні успішному підприємцю, Сергій Свириденко у першу чергу називає впертість, любов до свої справи і підприємництва. Він наголошує, що треба досконало знати свою сферу діяльності, у разі потреби радитись з досвідченими людьми, за можливості залучати консалтингові послуги, вивчати потрібну інформацію з різних відкритих джерел.

«Борітеся — поборете!..», — на завершення нашої розмови фермер цитує Тараса Шевченка і звертається до  початківців: «Бажаю натхнення, не відмовляйтесь від своїх ідей, наполегливо йдіть уперед. Якщо ви дійсно в душі підприємець, то вже не зможете зупинитись, а будете працювати. Мій започаткований з нуля бізнес, розвивається , і це певна особиста війна з проблемами та перепонами, проте водночас  це й те, що надихає рухатись далі».

Проєкт «EntreComp+ — підприємницькі компетенції, які дозволяють бізнесу розширити рамки» триває. Запрошуємо стежити за нашими наступними публікаціями. Приєднатись до проєкту можна за посиланням: https://entrecomp.pulse.is/

Довідково

Цю публікацію було створено в межах швейцарсько-українського Проєкту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор. Точка зору автора не обов’язково відображає точку зору донора.

Віртуальна АТС
Віртуальна АТС
Хочете, зателефонуємо
Вам за 30 секунд?
КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ