Екоферма «Козацьке Подвір’я» — проєкт ветерана АТО Сергія Свириденка. Ми спілкуємось з паном Сергієм наприкінці робочого дня, адже з ранку до вечора план важливих справ фермера розписано по хвилинах – від виробничих завдань до прийняття замовлень і відправки власної крафтової продукції клієнтам.
Наша розмова — про власну справу, виклики, які доводиться долати підприємцю, набутий досвід і поради початківцям.
Публікація продовжує серію дописів, присвячених Рамці підприємницьких компетенцій EntreComp+ та кейсам українських компаній.
Нагадуємо, що проєкт «EntreComp+ — підприємницькі компетенції, які дозволяють бізнесу розширити рамки» реалізують Торгово-промислова палата України, Донецька і Запорізька ТПП в рамках проєкту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.
Серед підприємницьких компетенцій, які виокремлені в EntreComp+ — мотивація і наполегливість. Це якості, які сьогодні активно демонструє стійкий український бізнес. Прагнемо поширювати їх досвід, ділитися історіями, які надихають не зупинятися і досягати мети.
«Екоферма “Козацьке Подвір’я” заснована у 2016 році ветераном АТО Сергієм Свириденком. Ферма була розташована у селищі Іванопілля Донецької області. У 2022 році ми були вимушені релокуватись з тваринами та обладнанням на Волинь і почати все з нуля. Зараз робимо різні смаколики з м’яса, з козячого й коров’ячого молока. Використовуємо як класичні, так і авторські рецепти. Всі делікатеси виробляються з м’яса тварин домашньої відгодівлі.
Маємо сучасну домашню сироварню та постійно розширюємо асортимент продукції.
Харчові продукти виробляються на нашій фермі з дотриманням всіх санітарних норм і без використання заборонених добавок та компонентів», — розповідає власник «Козацького Подвір’я».
Напівжартома пан Сергій говорить, що його підприємницька діяльність розпочалась ще у 80-ті роки з продажу однокласникам фотографій заборонених тоді рок-гуртів.
А далі було навчання у Докучаєвському торговому технікумі за спеціальністю «технологія приготування їжі», професія кухаря, страхова служба, перша власна справа у 1995 році, робота в Португалії. На початку 2000-х пан Сергій повертається до рідної Донеччини, займається гуртовою торгівлею продуктами харчування.
У 2015 році приєднався до лав ЗСУ, боронив Україну в складі 54-ї бригади. Демобілізувавшись через півтора року служби, повернувся додому і заснував в Іванопіллі сімейне фермерське господарство.
«Починали з того, що придбали кіз, качок, курей, гусей, поголів’я швидко збільшувалось. Одразу стали займатись переробкою — це значно вигідніше. Виготовляли сири, м’ясну продукцію. Незабаром, звернувшись до Донецької торгово-промислової палати, зареєстрували власну торгову марку — «Козацьке Подвір’я». Наші справи йшли вгору, презентували продукцію на продовольчих ярмарках, відправляли замовлення поштою по всій Україні», — згадує підприємець.
Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації Сергій Свириденко був вимушений вивозити стадо з-під обстрілів. Подолавши всі труднощі, вдалось релокуватись до Волинської області. Фермерське господарство оселилося в селі Горянівка Олицької громади.
Сьогодні разом з паном Сергієм на фермі працюють двоє робітників, які переїхали з Костянтинівки, та один місцевий хлопець.
На Волині невеликий колектив продовжує займатись улюбленою справою. Виготовляють крафтові сири, іншу молочну продукцію, ковбаси, сало різних видів.
Щодо збуту продукції — на першому місці залишаються онлайн-замовлення. Також смаколики від «Козацького Подвір’я» представлені в одному з місцевих супермаркетів, невеликих крамничках. А ще пан Сергій продовжує за можливості ярмаркувати. Для цього за допомогою міжнародного фонду придбали пересувний торговий вагончик. На товари підприємця діють різноманітні знижки, зокрема і 5% для ветеранів та їх сімей.
З асортиментом можна ознайомитись на сайті ферми, який пану Сергію допомагає оновлювати ІТ-фахівчиня, що перебралася з Костянтинівки до Запоріжжя.
На питання, які якості мають бути притаманні успішному підприємцю, Сергій Свириденко у першу чергу називає впертість, любов до свої справи і підприємництва. Він наголошує, що треба досконало знати свою сферу діяльності, у разі потреби — радитись з досвідченими людьми, за можливості залучати консалтингові послуги, вивчати потрібну інформацію з різних відкритих джерел.
«Борітеся — поборете!..», — на завершення нашої розмови фермер цитує Тараса Шевченка і звертається до початківців: «Бажаю натхнення, не відмовляйтесь від своїх ідей, наполегливо йдіть уперед. Якщо ви дійсно в душі підприємець, то вже не зможете зупинитись, а будете працювати. Мій започаткований з нуля бізнес, розвивається , і це певна особиста війна з проблемами та перепонами, проте водночас це й те, що надихає рухатись далі».
Проєкт «EntreComp+ — підприємницькі компетенції, які дозволяють бізнесу розширити рамки» триває. Запрошуємо стежити за нашими наступними публікаціями. Приєднатись до проєкту можна за посиланням: https://entrecomp.pulse.is/
Довідково
Цю публікацію було створено в межах швейцарсько-українського Проєкту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії.
Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор. Точка зору автора не обов’язково відображає точку зору донора.